Om du vill stödja svensk design finns det många märken du kan välja mellan. Sverige är faktiskt väldigt duktigt på mode och flera av våra främsta designers har nått stor framgång utomlands. Ett ledande exempel är Acne med chefsdesigner Jonny Johansson i spetsen. Det är framförallt deras jeans med röda sömmar som blivit en hit runt om i världen. Numera säljer de allt från jackor och skor och finns representerade runt om i världen. Märket var från början känt som Acne Jeans men heter idag Acne Studios.

 

Odd Molly

Detta varumärke har funnits på marknaden sedan 2002 och har alltså gjort en snabb och framgångsrik resa. Märket grundades bland annat av Per Holknekt och chefsdesigner Karin Jimfelt-Ghatan. De är inte bara kända i Sverige utan även i utlandet. Deras kläder präglas av mycket färg och mönster vilket känns väldigt osvenskt. Om du själv vill fynda några plagg från deras kollektion kan du spana in en odd molly rea och göra fina klipp. De designar framförallt vackra vardagsplagg för kvinnor och gör även skor. Idag finns deras kläder i fler än 30 länder vilket är riktigt imponerade.

Filippa K

Filippa K är ett typexempel på klassisk skandinavisk design som är lika tidlös som den är användbar. Märket grundades redan 1993 av Filippa Knutsson och har idag nått stor internationell framgång. De har idag tagit en ledande roll när det kommer till hållbar konsumtion och har ett tydligt miljötänk i allt de tar sig för. De har flera egna butiker i Norden och finns även representerade hos flera återförsäljare i världen. Om du älskar praktiska och hållbara baskläder som en vit skjorta eller ett par svarta kostymbyxor så är detta varumärket för dig. De har kläder både för män och kvinnor.

Tiger of Sweden

Tiger of Sweden är ett anrikt företag som började sin resa redan 1903 men då under namnet Schwartzman & Nordström. De fokuserade på att tillverka kostymer som kunde säljas till återförsäljare så kunderna kunde köpa färdigt sydda kläder. De bytte namn till Tiger år 1923 och hade stora framgångar under den första delen av 1900-talet. Tyvärr gjorde textilkrisen under 1950-talet att de blev uppköpta av svenska staten och det skulle dröja tills 1974 innan de kom tillbaka med en nylansering. De blev då Tiger of Sweden och började fokusera på trendigt mode som skulle tilltala en större massa. Det är något som präglar varumärket än idag.

J-Lindeberg

Det sista varumärket på vår lista är J.Lindberg som grundades i Stockholm år 1996. De fokuserar både på mode och sportkläder vilket blivit en stor succé. De säljer idag sina kläder i fler än 35 länder och drivs av chefsdesigner Johan Lindeberg. Han har sedan starten varit mycket intresserad av sport vilket har präglat varumärket. Idag kan du till exempel köpa kläder från deras skidkollektion om du ska till fjällen. Han har även skapat golfkollektioner tillsammans med Jesper Parnevik som också är en god vän till honom.