Om du tycker om mode vill du naturligtvis köpa nya kläder, skapa egna outfits och vara kreativ. Samtidigt bryr sig de flesta av oss också om planeten. Hur påverkar modebranschen klimat och miljö?

Modebranschen och klimatförändringarna

Det har kommit forskningsrapporter som visar att klädbranschen är en större klimatbov än flyget. Inga roliga nyheter för en fashionista. Det krävs energi att tillverka och frakta kläder. De flesta av våra kläder tillverkas i Asien och många fabrikers elproduktion kommer från kolkraftverk. Då spelar det ingen roll om det är ekologisk bomull eller inte. Ett annat problem är när vi kunder beställer varor, testar och sedan skickar tillbaka. Det kräver mycket energi. Om du vill värna om klimatet bör du köpa bättre men färre kläder och använda dem under en längre tid. Du kan också köpa second hand och ge kläderna ett längre liv. Förr i tiden tillverkades våra kläder i Borås, men det är alldeles för dyrt idag.

Miljöförstöringen

Modebranschen påverkar också miljön. Det krävs mycket vatten för att odla fram bomullen som behövs till ett par jeans. Det medför vattenbrist i området och i slutändan fattigdom för dem som bor där. Det är inte heller ovanligt att fabrikerna använder gifter och en massa kemikalier som sedan kommer ut i grundvattnet. Förutom att de självklart också finns på dina kläder. För att minska på miljöförstöringen bör du satsa på ekologiskt framställda material. Då är den delen av produktionen i alla fall lite bättre. Du kan också köpa rättvisemärkta kläder. Rättvisemärke kläder garanterar att de personer som jobbat och tillverkat kläderna har haft bra arbetsvillkor.