Tycker du att du är vacker? Nog smal? Att kläderna sitter likadant på dig som på modellen i reklamen? Modebranschens smala ideal påverkar många ungas självbild.

Smal

De flesta klädmodeller är långa och smala. Det finns en och annan plusmodell, men det finns så gott som inga modeller som har storlek 38-40 och ett bmi på 22,5. Medelvärdet för de flesta kvinnor i Västvärlden. Modellerna är mycket smalare. Ibland är det också ett mode som just passar de smalaste. Det skapar problem som anorexi och bulimi för både barn, tonåringar och vuxna. Det gäller inte heller bara tjejer, även killar kan få ätstörningar. Om du är orolig för dig själv eller någon annan bör du kontakta sjukvården och söka hjälp.

Du duger

Varför är modellerna så smala? En orsak är att skapa en slags längtan efter skönhet: om jag köper klänningen så kommer jag få samma liv som personen på bilden. Även om det inte är sant. Det är viktigt att du kan se igenom reklamen när du tittar på kläder. Att inte värdera vare sig dig själv eller andra efter deras utseende eller vikt. Alla figurer och former har en skönhet och den riktiga skönheten kommer alltid inifrån.