Märkeskläder kan vara en het potatis i många barnfamiljer. Med största sannolikhet kommer ditt barn någon gång i livet vara inne i en fas då det bara är dyra märken som gäller och inget annat. Grupptryck och annan påverkan är något som följer människan genom livet, och att tillgodose barnets önskemål om märkeskläder i den utsträckning du har möjlighet kan vara en god idé.

Tyvärr kan märkeskläder till barn vara minst lika dyrt att köpa som till vuxna. Det är märket du betalar för, inte materialåtgången. Som tur är brukar reasäsongerna för barnkläder vara betydligt längre och förekomma oftare än de vanliga moderealisationerna, och genom att handla på nätet hos aktörer som https://kidsbrandstore.se/ har även du med mindre plånbok möjlighet att ge ditt barn just den märkesjacka eller -byxa som hen har önskat sig till födelsedagen.

 

Märken viktigt för barn och vuxna

Att märkeskläder är viktigt för ditt barn ska du inte avfärda. Unga människors förhållande till märkeskläder är en viktig del i deras strävan efter tillhörighet i grupper och att kunna markera status. Det här är något även du som vuxen känner igen i ditt liv idag, om du tänker efter lite. Det är inte säkert att de märken ditt barn önskar är de som du själv väljer – men visst är etiketten i nacken en del av de saker du använder som underbyggnad för dina egna klädköp också? Vissa märken är helt enkelt mer ”rätt” än andra, även om du kanske inte tänker medvetet på det i den stund du handlar till dig själv. Ditt barn är troligen bara mer medveten än du, och mer uttalad. Mekanismerna är desamma.

Handla medvetet

Det finns dock en del att tänka på när du handlar märkeskläder till ditt barn. Inte minst det faktum att barnet växer och inte har sina plagg mer än en säsong gör att det kan kännas svårt att motivera att betala premium även för t-shirts och kalsonger. Här får du lov att argumentera logiskt med ditt barn, och att sträva efter en kompromiss. Kanske inser även ditt barn att det är mycket viktigare att lägga krut på exempelvis ett ytterplagg, än på ett underplagg som inte så många ser?

Vad gäller funktionsplagg som jackor och skor finns det även en kvalitetsaspekt att ta i beaktande. En sweatshirt är det sällan någon större skillnad på mellan dyrare märken och budgetkedjor, men att köpa en dunjacka från ett märke innebär i de allra flesta fall att du får mer kvalitet för pengarna och kommer kunna sälja vidare plagget i andra hand, eller låta småsyskon ärva det.

Det kan också vara idé att välja de mer diskreta varianterna av de märkeskläder ditt barn har önskat sig. Barns viljor och önskemål svänger snabbt, och det som är helt rätt just nu kanske är helt fel om en månad. I det läget kommer det vara betydligt enklare att få barnet att gå med på att fortsätta använda det dyra plagget du investerat i, om det har en enkel design. En jacka med stora skrikande logotyper eller helmönstrad av märken kan vara betydligt svårare. Less is more, i alla lägen.