Svenskar har blivit allt mer miljömedvetna. Vi gör exempelvis våra hem energieffektiva, bygger miljövänliga hus och gör miljösmarta val i vardagen när vi handlar. På senare tid tänker vi även miljövänligt när vi köper kläder. Som ett ytterligare led i miljötänkandet försöker vi minska vår konsumtion. Att sy kläder och designa om våra gamla kläder har därför ökat i popularitet. Förutom att återbruk av kläder sparar på din ekonomi samt miljön är det dessutom en rolig och kreativ sysselsättning.

Återanvänd kläder

Fler tänker till lite extra innan de slänger bort plagg och väljer istället att återanvända sina gamla kläder men med en ny design. När du återanvänder kläder, dina egna eller från en secondhand affär, kan du skapa helt nya plagg precis som du vill ha dom. Leta gärna inspiration från modetidningar eller online och designa dina egna kreationer. Kläder som du designar själv behöver inte vara någon exakt kopia från andra modeskapare utan bör bara vara kläder som du själv gillar. Fördelen med gamla kläder är att de redan passar din kropp och det enda du behöver göra är att sy till, sy om och piffa upp dom i egen stil och tycke.

Städa garderoben

Det är smart att gå igenom garderoben med jämna mellanrum för att gallra ut vad du vill ha kvar, vad du vill sälja eller skänka bort samt de plagg som du vill sy om. Du kommer garanterat uppskatta att ha en organiserad och genomgången garderob den dagen du flyttar. En flytt innebär alltid stress, massor av planering och mer arbete än vad tror. Det jobbigaste med en flytt är utan tvekan flyttstädningen. Den måste göras klar samtidigt som du är under tidspress med flyttlass och allt annat som måste fungera. Det bästa du kan göra för att få en smidig flytt är att ta hjälp från online företaget Qleano. Hos https://qleano.se/ kan du hitta både flyttföretag och städtjänster över hela Sverige. Qleano är ett onlineföretag som förmedlar och matchar certifierade bolag med kunder oavsett om det handlar om en privatperson eller ett företag. Qleano förmedlar trygga och prisvärda tjänster såsom flyttstädning, flytthjälp, hemstädning, fönsterputsning, visningsstädning, byggstädning och kontorsstädning.

Gammalt kan bli nytt

Att designa om kläder är fantastiskt roligt och när du kommer igång är det lite som en skattjakt. Det är både spännande och kul att leta kläder som du kan jobba med i exempelvis secondhand affärer eller hitta fantastiskt fina tyger och stuvbitar i tygaffären. Var dock noga med att välja material som fungerar tillsammans med det klädesplagg som du jobbar med. Sök bland fina knappar, spetsar eller andra detaljer som kan förhöja din nya design. Du kommer att behöva utrustning när du börjar sy och det första du behöver investera i är en bra symaskin (ny eller begagnad). Andra sytillbehör du måste ha är en bra sax, måttband, nålar (och nåldyna), sprättare samt tygkritor. Sytråd i olika färger är givetvis ett måste och det är rekommenderat att satsa på trådar av god kvalitet.