Drömmer du om att jobba i modebranschen? Det finns flera vägar som du kan gå, beroende på personlighet och vilken utbildning som du har.

Kläder och mode

Kläder, skönhet och mode är ett stort intresse för många. Det är en attraktiv bransch som hela tiden växer och utvecklas. Det finns många olika slags jobb inom branschen och du kan välja om du vill driva eget eller vara anställd. Vissa jobb innebär lyx, andra ett hårt men roligt dagligt arbete i en kreativ miljö.

Arbeta på en modetidning

Om du tycker om att skriva kan du utbilda dig till journalist och fokusera på mode. Nästan alla tidningar och större nyhetssajter har en modekolumn eller avdelning. Det finns också renodlade mode-, inredning-, och skönhetsmagasin som Elle och Plaza Kvinna. Att få jobb på ett stort modemagasin kräver både stilistisk känsla och rätt utbildning.

Arbeta på en klädaffär

Det lättaste sättet att få börja jobba med mode är genom att arbeta i en klädaffär. Det finns klädaffärer över hela landet, men enklast är det att få jobb på någon av de större kedjorna som Hm, Lindex eller Kappahl i en större stad. Mindre modebutiker drivs ofta av en ägare och för att gå runt behöver ägaren ofta jobba själv. Även om din dröm är att designa kläder eller jobba med marknadsföring, så lär du dig alltid mycket genom att jobba i affär. Som butiksbiträde säljer du kläder, håller ordning i butiken och hjälper kunderna att hitta kläder som passar dem.

Modefotograf

Ett drömjobb för många är att jobba som modefotograf. Det är ofta en internationell karriär som kräver att du är egenföretagare och kan ta mycket ansvar själv för att få jobb. Det är sällan som du kan få en fast anställning som modefotograf, utan du blir inhyrd för olika uppdrag. Du bör utbilda dig till fotograf och träna på att både fotografera människor och samtidigt kunna lyfta fram olika kläder när du tar en bild. En skicklig fotograf berättar en historia med sina bilder.

Driva en modeblogg

Ett sätt att ta sig in i modebranschen är genom att ha en modeblogg deluxe. Om du skapar en modeblogg, med Youtubekanal och med många följare på sociala medior, så blir du en del av modebranschen. Det blir intressant för modevisningar att bjuda in dig, då du kommer att skriva om eventet och dina läsare läsa om de olika märkena. Det är svårt att lyckas som modebloggare, men det är möjligt. En och annan lever som modebloggaren på heltid.

Skapa ett eget märke

Du kan skapa ett eget mode- eller skönhetsmärke. Om du tycker om att designa kläder själv eller helt enkelt vill driva ett företag, så kan du skapa ett märke och sälja dina kläder online och i butiker. Det kräver mycket arbete: kläder ska ritas, tillverkas och fraktas. Och sedan säljas med vinst. Samtidigt är det en dröm som idag kan uppnås enklare än någonsin tidigare på grund av globaliseringen.